3 June - 2024

Limonen - En djupdykning i terpenen bakom citrusdoften

Välkommen till Generalens Hampas serie om terpener. Vi börjar med limonen, en naturlig terpen som finns i en mängd olika växter, exempelvis citroner och cannabis. Denna terpen har blivit föremål för ökat intresse på grund av dess unika doft och potentiella hälsofördelar. I denna informativa bloggpost kommer vi att utforska limonen mer ingående: hur den utvinns på naturlig väg, vilka cannabissorter som är rika på denna terpen och vilka effekter den kan ha vid aromaterapi.Vad är limonen och vad används det till?


Limonen är ett naturligt kemiskt ämne som hör till terpenfamiljen. Det är en cyklisk terpen och är en av de mest förekommande terpenoiderna i naturen. Kemiskt sett är limonen en hydrofob molekyl, alltså olöslig i vatten, med formeln C10H16. Det är en färglös vätska som förekommer i två isomera former: D-limonen (den vanligaste formen) och L-limonen, som är spegelbilder av varandra. D-limonen har en citrondoft, medan L-limonen har en tallbalsamdoft. Biokemiskt bildas limonen i växter från geranylpyrofosfat, en byggsten som också ligger till grund för flera andra terpener

Det är den https://generalenshampa.se/blo...
som ger citroner och andra citrusfrukter deras karakteristiska doft. Limonens doft är uppfriskande, pepprig, citrusaktig och örtig. Men limonen är inte bara ett doftämne; den har också visat sig ha intressanta potentiella hälsofördelar när den används på olika sätt, inklusive aromaterapi och som en naturlig ingrediens i vissa produkter såsom parfymer, och andra produkter i livsmedelsindustrin.

Ett fascinerande drag hos limonen är dess potential inom medicinsk forskning, särskilt dess antikancerogena egenskaper. Studier har antytt att limonen kan ha en positiv effekt på att minska tillväxten av vissa typer av cancerceller, vilket öppnar upp för möjliga tillämpningar inom cancerbehandling och förebyggande vård.

Utöver dess potentiella hälsofördelar spelar limonen även en viktig roll i miljöskydd genom att bidra till att minska toxiska utsläpp. Som en naturlig lösningsmedelsersättning kan limonen erbjuda ett miljövänligare alternativ för industriella processer, vilket minskar beroendet av petrokemiska lösningsmedel och deras negativa miljöpåverkan.

Limonen har även visat sig ha antimikrobiella egenskaper, vilket gör den effektiv mot vissa bakterier och svampar. Detta gör den till en värdefull ingrediens i naturliga desinfektionsmedel och rengöringsprodukter, där den bidrar till en säker och naturlig rengöring utan att kompromissa med effektiviteten.

Intressant nog påverkar limonen även sinnesstämningen och kan bidra till att minska stress och ångest genom dess aromaterapeutiska effekter. Den friska och livfulla doften av limonen har visat sig ha en uppiggande effekt på människors humör, vilket gör den till en populär terpen för användning i diffusorer och personliga vårdprodukter.

Limonen fungerar ofta som en försvarsmekanism för växter, eftersom dess starka doft kan avskräcka växtätare eller locka till sig rovdjur eller parasiter som attackerar växtätare.Några av de mest kända växterna som innehåller limonen

 • Citron (Citrus limon): som namnet antyder är citron en av de primära källorna till limonen och är ansvarig för sin distinkta citrondoft.
 • Apelsin (Citrus sinensis): apelsinskal innehåller också höga halter av limonen, vilket bidrar till dess karakteristiska doft.
 • Bergamott (Citrus bergamia): denna citrusfrukt, som ofta används för att smaksätta Earl Grey-te, innehåller också limonen.
 • Grapefrukt (Citrus paradisi): grapefruktens skal är en annan källa till limonen.
 • Dill (Anethum graveolens): förutom citrusfrukter finns limonen också i andra växter, som dill.
 • Mint (Mentha spp.): vissa arter av mint innehåller också limonen.
 • Rosmarin (Rosmarinus officinalis): denna kryddväxt innehåller inte bara myrcene, som nämnt tidigare, utan även limonen.
 • Granar och tallar: vissa arter av gran- och tallväxter producerar harpikser som innehåller limonen.
 • Cannabis (Cannabis sativa/indica): limonen kan också finnas i vissa cannabissorter, vilket bidrar till deras specifika doft- och smakprofil.


Dessa är några av de mest framträdande källorna till limonen, men många andra växter kan också innehålla denna terpen i varierande mängder. Limonens uppfriskande citrusdoft gör den till en populär ingrediens i många parfymer, rengöringsmedel och aromaterapiprodukter.


Hur framställs limonen från citronskal?


Det mest vanliga sättet att isolera limonen är genom ångdestillation eller kallpressning av citrusfruktskal, särskilt från apelsiner och citroner. Båda metoderna resulterar i en olja som innehåller limonen. Extraktion av limonene från citronskal är en naturlig process som resulterar i en koncentrerad form av denna terpen. Här är en översikt av hur framställningen går till:

1. Skörd av citroner: först samlas mogna citroner in från odlingar där de har haft tid att utveckla sitt limoneninnehåll.

2. Rivning av citronskal: citronskalen rivs noggrant för att separera det yttersta, aromatiska lagret från resten av frukten.

3. Kallpressning eller ångdestillation: det aromatiska citronskalsskiktet utsätts för kallpressning eller ångdestillation. Kallpressning innebär att oljan extraheras genom att pressa citronskalen, medan ångdestillation innebär användning av ånga för att separera oljan från skalen.

4. Separering och raffinering: den resulterande citronoljan, som innehåller limonen, separeras från vatten och andra ämnen som kan ha extraherats under processen. Oljan raffineras för att ta bort eventuella föroreningar och öka koncentrationen av limonen.

Cannabissorter eller ”strains” rika på limonen


Limonen är inte bara begränsad till citrusfrukter. Den finns också i olika mängder i olika cannabissorter och har blivit ett viktigt fokus inom medicinsk och rekreationell cannabis. Terpener produceras främst i trikomerna, tillsammans med cannabinoiderna. 

Några cannabissorter som är kända för att vara rika på limonen inkluderar:

 • Lemon Haze: denna hybrid är uppskattad för sin uppfriskande citruston och sitt höga limoneninnehåll.
 • Durban Poison: en sativa-dominant sort som ofta har en frisk och pepprig doft, tack vare dess limoneneinnehåll.
 • Super Lemon OG: en annan hybrid med en stark citronarom och potentiellt hög limonenhalt.
Det finns givetvis många fler sorter med högt limoneninnehåll. Nedan skriver vi lite om vad vi på Generalens Hampa har för produkter med limonen i utbudet. 

Entourage-effekten


Limonen ger inte bara dessa sorter deras karakteristiska dofter utan kan också påverka upplevelsen av cannabis genom den så kallade "entourage-effekten". Denna effekt föreslår att terpener som limonen, när de kombineras med cannabinoider som CBD (cannabidol) och THC (tetrahydrocannabinol), kan förstärka eller modifiera effekterna av cannabis. (Läs mer om entourage-effekten här.)Hur använder vi på Generalens Hampa limonen?
Limonen ingår som en betydelsefull del i den essentiella olja från cannabis som vi använder i våra oljor. Limonen ingår också som smakämne i våra vapes. Det finns även som en naturlig del i våra hampablommor och hashish. 


Aromaterapi med limonen


Aromaterapi är en form av alternativ medicin som använder naturliga aromatiska föreningar, såsom limonene, för att främja välmående. Limonene har specifika egenskaper som gör det användbart inom aromaterapi:

 • Stressreducerande: limonen anses ha en avslappnande och stressreducerande effekt. Doften av citron kan vara uppfriskande och lugnande.
 • Humörhöjande: limonen har föreslagits ha humörhöjande egenskaper och kan bidra till att minska känslor av nedstämdhet.
 • Kognitiv förbättring: vissa studier har indikerat att limonen kan förbättra koncentrationen och mentala funktioner.
För att använda limonen i aromaterapi kan man använda essentiella oljor som innehåller denna terpen i en diffusor.

Slutsats: limonen - en väldoftande terpen med potential


Limonen är mer än bara en uppfriskande doft i citroner; den är en mångsidig terpen med potentiella hälsofördelar och en spännande roll inom aromaterapi och cannabisvärlden. Dess unika egenskaper och uppiggande doft gör den till ett ämne som är värt att utforska vidare för dem som är intresserade av naturliga alternativ och aromatiska upplevelser. Oavsett om det används för att lätta på stress, förbättra humöret eller utforska den komplexa världen av terpener i cannabis, har limonen visat sig vara en terpen vi kommer att höra mer om i framtiden.
Ansvarsfriskrivning från författaren
Information som presenteras på denna sida är endast avsedd för utbildningsändamål och ska inte uppfattas som professionell medicinsk rådgivning eller vägledning. Den är inte menad att ersätta konsultationer eller rekommendationer från din egen vårdgivare eller andra kvalificerade hälsovårdsexperter. Kom ihåg att vissa av våra produkter ej är avsedda för konsumtion utan enbart säljs för dekorativt och aromatiskt bruk och att extraktion, beredning och portionsdosering av hampa som innehåller THC är olagligt enligt Högsta Domstolen. Vi avser inte att uppmana till några olagliga handlingar genom informationen eller produkterna som presenteras på denna webbplats.

© 2024 Generalens Hampa - Webb & Systemutveckling by RocketLabs AB

Feedback