10 June - 2024

Att narkotikaklassa hampa är ett tecken på osund moralism

Att narkotikaklassa hampa, som Läkemedelsverket nyligen föreslagit, är som att narkotikaklassa franskbröd med vallmofrö på. Det låter dumt, och det är dumt.
Att narkotikaklassa hampa är ett tecken på osund moralism. 


Att narkotikaklassa hampa, som Läkemedelsverket nyligen föreslagit, är som att narkotikaklassa franskbröd med vallmofrö på. Det låter dumt, och det är dumt.Svenska myndigheter har sedan starten av 2000-talet fört en Don Quijote-kamp mot hampan. Det var först när EU hotade med löpande vite i miljonklassen som svenska staten gav med sig och svenska bönder fick samma möjlighet som sina europeiska kollegor att odla hampa.Sedan dess har svenska myndigheter med alla medel försökt reglera bort möjligheten att denna oskyldiga blomma ska komma allmänheten till del. 2019 förbjöd HD i en prejudicerande dom all beredning och extrahering av hampa, vilket i ett slag slog ut den svenska CBD-branschens inhemska produktion. Enligt vår och internationella experters bedömning står sig domen inte mot gällande EU-rätt då den inte på ett tydligt sätt påvisar att hampa är ett hot mot folkhälsan. Ytterligare åtstramningar presenterades i ”Tydligare reglering av hampa” (DS 2021:34) Dessa förslag visade sig inte vara förenliga med EU-rätt och drogs därför tillbaka. Nu har en ny utredning landat. Denna gång från Läkemedelsverket. ”Förslag till reglering av hampa”. Här tar man fram storsläggan och vill narkotikaklassa all blomma och blad från hampa. Vansinne säger vi! Hampa är en av våra äldsta grödor och har nyttjats för sina fibrer till tyger, fröna till mat och foder, och slutligen blomma och blad som läkeväxt och andra ändamål. En verkligen mångsidig planta som nu upplever en renässans som agent i den gröna omställningen på grund av sina fördelaktiga kvaliteter. Att förhindra utvecklingen av en levande hampaindustri i Sverige går emot de uppsatta målen om miljö, klimat och en levande landsbygd. Det finns ingen möjlighet att bli hög på hampa. Den lilla mängd THC (den rusgivande molekylen) som finns i plantan är försumbar. Dessutom motverkar de höga nivårna av CBD i hampa all potentiell ruseffekt även vid extrahering och beredning. En mix av okunskap och stark moralisk övertygelse är sällan en god kombination. Myndigheterna kämpar här mot ett hjärnspöke. Vi undrar hur mycket resurser och skattepengar som ska läggas på undermåliga rapporter och moralistiskt väderkvarnsfäktande? Det verkliga problemet idag är alla syntetiska cannabinoider som svämmar över Europa och på det problemet finns det endast ett svar. Om myndigheternas fokus vore folkhälsa istället för unken moralism hade en förutsättningslös utredning av den rådande politiken varit på plats. I dessa tider när Tyskland legaliserar cannabis och Sverige förbjuder hampa kan man undra om detta udda land i den perifera delen av världen kanske ändå kan ha hamnat fel?

Vi ser med tillförsikt på framtiden då vinden tydligt blåser vår väg. Hundarna skäller men karavanen går förbi ändå./Ivan Olausson Klatil, General Knas

© 2024 Generalens Hampa - Webb & Systemutveckling by RocketLabs AB

Feedback